juni 12, 2024
-

Støtt barna dine på riktig måte

Det er alltid morsomt at barna liker sport. Sport er sunt, sosialt og lærerikt. Barna lærer samspill, samhold og de får kanskje til og med dra på tur sammen med laget sitt. Som forelder er det ingenting som er bedre enn å se at barna dine trives og har det gøy, og barneidretten har noe for alle barn, enten de vil spille fotball, håndball, volleyball eller de vil drive med vintersport eller friidrett. Det er selvsagt ikke alle idrettslag som er like store, og dersom barna vil drive med en litt uvanlig sport, kan det bli langt å kjøre til og fra trening. Men det er likevel verdt det, for idrett gir barna stor mestringsfølelse.

Konkurranse er ikke det viktigste

For barna handler det ofte ikke om å vinne eller bli best. Det er slett ikke alle barn som planlegger en idrettskarriere, og det er viktig at barna driver med idrett fordi det er gøy. Ikke press dem til å drive med en sport de ikke liker, og ikke fokuser for mye på det å vinne. Ja, barna synes det er gøy å vinne kamper, men ofte synes det det er minst like viktig å ha det gøy. De synes det er gøy å bli bedre, gøy å skåre mål eller gi laget poeng og gøy å være sammen med vennene. Men de synes ofte det er like gøy å møte barna på motstanderlaget og ha det morsomt sammen med dem. Ofte takler barna et tap mye bedre enn vi foreldre gjør, og derfor er det viktig at du roser barnas prestasjon enten de vinner eller taper. De har alltid gjort et eller annet bra, som du kan fokusere på. Gjennom å fokusere mer på lek og moro enn på resultater, hjelper du også barna å komme raskere over et skuffende tap.

Vær en god rollemodell

Som forelder og supporter er det viktig at du er en rollemodell for barna. Du har selvsagt lov til å heie på dem og klappe når de gjør det bra på banen, men ikke kom med buing eller stygge kommentarer til motstanderne. Hei gjerne litt på dem også, og klapp når de gjør det bra. Husk at de også er barn på samme alder som dine egne barn, og at de også bruker like mye tid på trening som barna dine gjør. Ofte er dommerne også ganske unge innen barneidretten, så ikke kritiser dommerne. Vis respekt for alle som deltar og vis god sportsånd. På den måten lærer du barna dine god oppførsel og god sportsånd.

La barna bestemme

Det bør alltid være barna som bestemmer hvilken idrett de vil drive med og når de eventuelt vil slutte med idretten. Bare et fåtall av de som driver med idrett som barn blir idrettsutøvere som voksne. Ikke press barna dine til å trene mer enn de vil, og ikke prøv å tvinge dem til å bli en ny stjerne. Det er kanskje andre ting de heller vil gjøre i livet sitt. Fokuser heller på gleden og treningen de får gjennom idretten, fokuser på vennskapet og de morsomme turene de får ta sammen med vennene sine. Som idrettsforelder må du også være forberedt på å ta i et tak, for mye er basert på dugnad og frivillighet. Ta på deg dugnad og vaffelsteking med glede. Da ser barna at du støtter dem og gjerne vil at de skal drive med favorittsporten sin.