juni 12, 2024
-

Farer på skoleveien

Det er sunt for barna å gå til skolen, men det kan også være farer på veien. Mange barn har en skolevei med mye trafikk, og det er ikke alle bilister som tar hensyn til at det er små barn på veien. Ikke alle overholder fartsgrensen, heller, og bilistene tenker ikke alltid på at barn er mer uforsiktige i trafikken enn voksne. Små barn kan løpe ut i trafikken uten å se seg for, og forskning viser at barn er veldig dårlige til å bedømme bilenes fart og avstand. Dette kan føre til farlige situasjoner, spesielt når høsten kommer og veiene blir mørke og glatte.

Husk refleks

Barna kan aldri ha på nok reflekser når de skal på skolen. Du kan feste reflekser på klærne, på skolesekken og på skoene. Det finnes til og med garn med reflekstråder i, som egner seg fint til å strikke luer, skjerf, sokker og votter. Men det er faktisk ingenting som måler seg med den gamle refleksbrikken. Det handler både om brikkens plassering og hvordan den oppfører seg. Refleks bør plasseres langt ned, der billysene er. Billys lyser hovedsakelig nedover og framover, så refleks på lave punkter er best synlig. I tillegg beveger refleksbrikkene seg, ettersom de henger i en tråd. Dette gjør dem enklere å få øye på, og det er tydelig at de faktisk beveger seg, og ikke bare er reflekspunkter plassert på gjenstander langs veien. Refleksbrikker kan redde liv, og du må selvsagt ikke glemme å ta på refleks selv når du følger barna på skolen.

Husk at glatte veier gjør det vanskeligere for bilene å stoppe, så lær barna å vente til bilene har stanset før de krysser veien. Ikke gå ut fra at bilistene rekker å bremse ned i enhver situasjon, men vent heller tålmodig til det er helt trygt å krysse veien.

Lær trafikkreglene

Hvis barna skal sykle til skolen, trenger sykkelen både refleks og lys. Blinkende lys kan festes på klær og på selve sykkelen, i tillegg til sykkellykta. Når barna skal sykle til skolen, er det også veldig viktig at de kan trafikkreglene. For eksempel er det mange som tror at syklister alltid har forkjørsrett, og at de dermed kan sykle ut i et gangfelt, men slik er det ikke. I de fleste tilfeller er det syklisten som har vikeplikt for bilene. Hvis du eller barna dine sitter på sykkelen, er det sykkelen som skal stanse ved et gangfelt, ikke bilene. Aller helst skal syklistene gå av sykkelen ved et gangfelt. Da regnes de som gående, og da har bilene vikeplikt. Dette bør du lære barna dine, for å unngå misforståelser i trafikken. Det er veldig viktig at barna forstår dette før de sykler alene til skolen.

En annen ting barna må lære seg, er blindsonen. Hvis du kommer gående eller syklende bakfra, vil ikke bilistene se deg. Dette kan føre til ulykker, og risikoen er ekstra stor for syklister, som høyere fart enn gående. Jo mer komplisert skoleveien er, desto eldre bør barna være før de går eller sykler til skolen alene. Har du tid og anledning, er det fint om du er med dem, i hvert fall på den farligste delen av veien. Hvor fort barna lærer trafikkreglene er veldig individuelt. Derfor må du selv vurdere når barna er gamle nok til å ferdes alene på skoleveien. Det er også en stor fordel hvis det er flere barn sammen, for eksempel at barna i nabolaget går eller sykler sammen.