juni 12, 2024

Barn trenger å aktiviseres

Det er både lett og behagelig å la barna sitte foran en skjerm. Tenk hvor mye tid og stress du som forelder sparer på det. Barna sitter rolig, mens du kan gjøre akkurat hva du vil. Problemet er at det ikke er sunt for barna å sitte foran en skjerm hele dagen. Det betyr ikke at du skal nekte dem skjermtid, men det er viktig å begrense tiden som brukes til å spille mobilspill og være på sosiale medier. Barn trenger å være aktive, og de lærer dessuten mer ved å bruke kroppen enn ved å sitte med mobilen.

Vi kjeder oss!

Altfor mange barn hevder at de kjeder seg, og kanskje spesielt dersom de ikke får bruke mobilen. Da gjelder det å finne på spennende ting som gjør at mobilen legges vekk helt frivillig. Tenk litt på hva du gjorde i din egen barndom, før det fantes mobiler. De gode, gamle lekene er fortsatt morsomme, så lær barna dine favorittleker, og bli gjerne med på leken. Leker som sisten, snøballkamp, boksen går og paradis er fortsatt spennende, og gir god trening både til deg og til barna. Dere kan til og med arrangere en konkurranse der dere skal løpe om kapp, kaste om kapp, hoppe om kapp og så videre. Finn gjerne fram et hoppetau eller rockeringer. De fungerer like bra til dagens barn som da du selv var liten.

Lag noe selv

Det er også spennende å lage ting selv. Lær barna dine å lage drager eller papirfly. Selv ganske enkle ting kan være morsomme, for det er faktisk gøy å prøve å lage det beste papirflyet. Gjør det gjerne til en konkurranse, med en premie til vinneren. Du kan finne inspirasjon på internett, for det er utrolig mange ting barna kan lage selv, også nyttige ting som fuglekasser eller plantekasser der dere kan så spennende blomster eller grønnsaker.

Hvis dere har en hage eller bor i nærheten av skogen, kan det være gøy å lage en trehytte. Dere bestemmer selv hvor avansert hytta skal være. Her vil barnas alder og ferdigheter også spille inn. De minste er kanskje fornøyd med en teltduk som henges over noen greiner, og lager et lite krypinn på bakken. Barn som er litt eldre vil sikkert heller snekre en skikkelig hytte, kanskje til og med litt over bakkenivå. Spør den som eier skogen om lov dersom det ikke er din skog barna leker i. Da unngår dere nabokonflikter senere, som kan føre til at hytta blir ødelagt av grunneieren.

Gå på tur

En tur i skog og mark er heller aldri feil, og turen trenger ikke å være lang for å være spennende. Her er det også barnas alder og ferdighetsnivå som er avgjørende. Små barn blir fort lei av lange turer, og da er det ikke gøy for noen. Fokuset skal alltid være på å ha det gøy, samtidig som barna gjerne kan utfordres litt. Ikke nekt barna å klatre i trær eller utforske ting på veien. Så lenge de ikke gjør noe galt, har de godt av å bevege seg. Lær dem hva som er farlig, og lær dem å vise respekt for fugler, reir, dyr og planter. Da blir de også mer ansvarsbevisste og får større interesse av å beskytte naturen. En tur i skog og mark, eller langs en helt vanlig landevei, er en fin anledning til å lære barna noe nytt. Lær dem om naturen, om skyer, vind og værtegn, eller lær dem å telle ting langs veien, lær dem navnene på blomster og planter og så videre.