I går var det tid for ny EU-kontroll. Som småbarnsmor er jeg veldig opptatt av at bilen skal være i tipp topp stand, og jeg tar ikke sjanser på samme måte som da jeg var yngre. Dersom det oppstod en ny lyd eller et annet lite problem kunne jeg tenke «hm, det var rart» og ta med bilen på verksted når det passet meg. Etter jeg ble mamma har dette forandret seg. Jeg er livredd for at noe skal skje med barna når vi er på biltur, derfor sjekker jeg alt umiddelbart. Det viktigste for meg er at barna er trygge i bilen. Siden det ikke er så lenge siden jeg hadde bilen på verksted sist, var jeg ganske sikker på at EU-kontrollen skulle gå fint. Det var likevel litt nervepirrende.

Forberedt på EU-kontroll

Jeg visste på forhånd at dersom bilen har noen små mangler, får man heldigvis rette opp disse feilene selv, uten å komme inn på ny etterkontroll. Ved større feil derimot, blir ikke bilen godkjent. Derfor hadde jeg på forhånd lest litt om hva man kan sjekke selv, og gjort dette. Her er noen enkle ting du kan sørge for er i orden:

  • Sjekk at vindusviskerne fungerer optimalt, virker i alle trinn og pusser rent.
  • Sjekk at alle lyspærene funker
  • Sjekk at hjulboltene er på plass .
  • Sørg for at bilen er ren og ryddig innvendig.
  • Ha vognkortet lett tilgjengelig!

Vi gjorde det til en liten familieaktivitet å gjøre bilen klar. Barna hjalp meg med å rydde (sortere søppel), noe de syntes var overraskende gøy. Vi fant refleksvesten og varselstrekanten som alltid skal være i bilen, og mens mormor matet dem, støvsugde jeg. Det er så deilig å ha ren bil!

Jeg gjør alt for at bilen skal være trygg

I følge nettsidene til NAF er hensikten med kontrollen å avdekke om kjøretøyet tilfredsstiller minstekravene til miljø og sikkerhet, for å kjøre på veien. Det som kontrolleres er blant annet sikt, lys, dekk, bremser, støy og avgasser. Etter jeg fikk barna mine er jeg kanskje over gjennomsnittet opptatt av å følge alle regler og har lest meg opp på masse anbefalinger om oppbevaring av dekk, mønsterdybde og så videre. Jeg ønsker å gjøre alt jeg kan for at bilen er tryggest mulig. Heldigvis trenger man ikke ta med begge dekksettene på kontrollen, og jeg har helt nye vinterdekk på bilen. De gamle vinterdekkene mine var tre år gamle, men etter å ha lest om dekkoppbevaring og slitasje av gummi, ble jeg usikker på om de fremdeles var gode nok. Med småbarn i bilen vil jeg være helt sikker på at dekkene har godt veigrep.

Litt om dekk

Dersom bilen din ikke blir godkjent på grunn av dekkene dine, regner jeg med dette er en ting du får fikse opp i selv, uten etterkontroll. Så lenge du holder deg til reglene for bruk av vinter og sommerdekk, så klart. Dersom det er en stund til du skal på EU-kontroll selv, kan det være verdt å vurdere tilstanden på de gamle dekkene. Gummi er nemlig en ferskvare, så du må være obs på at selv om dekkene ikke har synlige skader, kan de likevel ha mistet viktige egenskaper.

Lunch mens vi ventet

Mekanikeren på verkstedet sa at kontrollen ville ta cirka en halvtime, men at bilen gjerne kunne stå parkert der i noen timer. Barna og jeg tuslet bort nærmeste busstopp og dro på en kafé, som lå cirka fem minutter unna.  Vi var der i et par timer og koste oss med suppe, før vi dro tilbake for å få resultatet. Bilen ble godkjent! Hurra! Veldig deilig å bli ferdig med det og vite at bilen er trygg.

Kategorier: Ukategorisert