april 22, 2024
-

Den viktige skoleturen

Skoleturen er viktigere enn mange tror. Det handler ikke bare om lek og moro, men også om nyttig læring, sosialt samvær og å skape minner for livet. Alle skoleelever har godt av å møtes utenfor klasserommet, og gjerne i en ny og spennende setting. Skoleturen kan rett og slett bidra til et nytt fellesskap i klassen. Det spiller egentlig ikke så stor rolle hvor turen går, så lenge den oppleves som interessant og morsom for elevene.

Noe å se fram til

Skoleturen er dessuten noe å glede seg til og se fram til gjennom skoleåret. Det er også viktig når elevene kanskje er litt skoletrøtte og helst vil gjøre noe annet. En godt planlagt skoletur blir en bedre opplevelse, og mange klasser bruker derfor tid på å se fram til turen. I tillegg koster skoleturen en del penger, og derfor kreves det god planlegging, for det er ikke meningen at foreldrene skal betale for turen.

Viktig at alle får bli med

Et av de viktigste prinsippene i norsk skole, er at skolen skal være gratis. Skolen skal gi de samme mulighetene til alle, enten elevene har rike foreldre eller foreldre som sliter med økonomien. Derfor bør ikke skoleturen betales av elevenes familie. Da kan det fort være noen som ikke har råd til å bli med. Det beste er om elevene klarer å samle inn penger selv. Når de er med på å samle inn penger til turen, føler de dessuten at de har bidratt selv, og da blir gleden enda større når turen starter, rett og slett fordi turen føles mer velfortjent.

Hvordan skal man samle inn penger?

Det er veldig mange måter å samle inn penger til en skoletur. Hvilken metode som er best, avhenger både av beløpet som trengs og hvor lang tid klassen har til å samle inn pengene. Dersom turen ligger et par år fram i tid, er det bedre tid til å arrangere for eksempel loppemarked, lotterier eller kake- og vaffelsalg. Andre måter å tjene penger på er ved å tilby tjenester til familie, naboer og bekjente. For eksempel kan elevene tjene penger på å hjelpe til i hagen, passe hunder eller måke snø. En annen ting folk gjerne betaler for, er bortkjøring av søppel. Dette er det mange som ikke har tid til å gjøre selv, men her trenger elevene selvsagt hjelp fra noen som har bil med tilhenger til å transportere søppelet. Innsamling av tomflasker til panting er en annen løsning for å tjene penger.

Selg noe folk vil ha

Klassen kan også tjene penger på dugnad og selge ulike produkter fra for eksempel dugnaden.no eller kjeks fra nordkak.no. Som regel er dette lettsolgte produkter, og det er ganske god inntjening per solgte vare. Det beste med disse nettsidene er at du ikke trenger å kjøpe produkter som ikke blir solgt. Elevene får tilsendt vareprøver, informasjon og bestillingssedler. Deretter går de rundt og samler inn bestillinger fra folk i nabolaget. Når bestillingene er samlet inn, er det bare å bestille det oppgitte antallet med kjeksbokser, doruller, bakemiks eller andre varer som folk vil ha. Varene kommer i posten, klare til utkjøring til de som har bestilt. Dugnaden.no og nordkak.no skal ha en del av pengene, men en stor del av pengene blir igjen hos klassen. Med denne metoden er det lett å tjene flere titalls tusen, og da blir det straks enklere å få med hele klassen å en skikkelig tur for å feire at skoleåret er ferdig.